Är glaspanel solpaneler framtiden?

Tekniker utvecklas ständigt för att förbättra solpaneler. Solpaneler erbjuds redan som minskar betydligt mindre i effektivitet när de blir varma eller som till exempel fungerar bättre i skuggan. Ett välkänt problem med solpaneler är att de är ganska ömtåliga och att transport, montering och annan tunghänt användning kan orsaka sprickor i håret i cellerna som inte kan ses med blotta ögat. När solcellen är under spänning blir dessa hårsprickor större och effektiviteten minskar. Ett svar på detta problem är glasglas solpaneler och även om de nu är ännu dyrare, kommer de på lång sikt mer än att betala för sig själva.

Problemet med glasfolie solpaneler

De vanligaste solpanelerna består av ett lager av solceller som kläms fast mellan en glasplatta och en laminatfolie. Tillsammans evakueras de så att de sitter ordentligt fast och vatten och luft inte kan komma in. Problemet med dessa solpaneler är att de är mer benägna att sprickor i hårfästet eftersom ryggen är flexibel. Kvalitativa tillverkare av solpaneler gör därför tester som avslöjar dessa sprickor innan solpanelen kan lämna fabriken. Detta betyder dock inte att du kan vara säker på att dina solpaneler inte innehåller hårfäste, eftersom dessa lika lätt kan uppstå under transport och installation.

Lösningen: solpaneler av glasglas

En lösning har nu hittats för detta problem, i kvaliteten på solpaneler av glasglas. Solcellerna kläms fast mellan två hårda glasplattor så att de kan röra sig mindre. Risken för sprickor i hårfästet är därför också betydligt mindre. Som ett resultat kommer solpanelerna att ge en högre avkastning längre och därför också ha en längre livslängd. Det är inte förvånande att se en prestationsgaranti som lovar 93 procent avkastning efter 30 år och att få en produktgaranti på 32 år. Naturligtvis gäller detta särskilt högkvalitativa solglaspaneler av glasglas, men det visar tillverkarens kvalitet och maximala förtroende för sin egen produkt.

Vissa problem

Så det verkar som att glasglas solpaneler lovar mycket för framtiden. Om du är intresserad av detta är det viktigt att du inser två saker. Först och främst är glasglas solpaneler ännu dyrare än vanliga solpaneler och även om denna investering lönar sig på lång sikt är det mycket tyngre på plånboken i början. Du kan räkna med en extra kostnad på mellan 21 och 31 procent. En annan punkt är att solglaspaneler av glas är tyngre än glasfoliepaneler på grund av den extra glasplattan. Det är viktigt att ditt tak klarar dessa kilo och att det finns tillräckligt med arbetskraft under monteringen för att lyfta det.

Vad mer kan du göra för att förhindra sprickor?

Detta betyder dock inte att alla andra solpaneler per definition har sprickor, för naturligtvis gör tillverkare av högkvalitativa glasfoliepaneler allt de kan för att förhindra detta. Du kan också minska risken för detta på andra sätt.

• Kvalitetsmärken: köp endast solpaneler som har rätt kvalitetsmärken och som har testats av oberoende organ. Kvalitetsmärket indikerar att solpanelerna lämnar fabriken i perfekt skick och ett testresultat berättar mycket om solpanelens prestanda efter att den har installerats.
• Leverantör: solpaneler som transporteras individuellt löper större risk för skador. Om du köper dessa från en leverantör som utför många installationer varje år, kommer de att köpa solpanelerna i bulk, vilket innebär att de kommer att levereras väl förpackade på pallar. Mindre leverantörer beställer solpaneler på begäran och detta kräver ibland att en pall bryts upp. Detta ökar risken för skador.
• Installatör: Använd endast en solpanelinstallatör som är skicklig och använder de bästa materialen. De kommer att hantera dina paneler noggrant under installationen och säkerställer att risken för sprickor är minimal. Titta därför igen på kvalitetsmärken, erkännanden och även kundrecensioner innan du utser en installatör. Det är också viktigt att detta ger dig ett garantisystem på minst 3 år, men 6 till 15 år är bättre.

Är glaspanel solpaneler framtiden?

Solglaspaneler av glas är för närvarande de bästa solpanelerna på marknaden och du kommer att få lämpliga garantisystem för detta. Huruvida de också är framtiden beror på den andra utvecklingen som kommer att äga rum. Solglaspaneler i glas kommer alltid att vara tunga, men priset kommer att sjunka när räntan ökar. För närvarande är det därför en investering som du bara ser fördelar med.

Jämför citat

Du kan bara hitta de bästa glaspanelerna genom att jämföra leverantörer som erbjuder dem. Då kan du se till att du får den kvalitet du behöver och det till det mest fördelaktiga priset. Begär offert idag via vårt jämförelseverktyg och du kan snabbt börja dra nytta av din nya installation med solpaneler.

Kontakta oss för solpaneler i Malmö!