Forskning om avkastningen av solpaneler i år har visat att de första sju månaderna för svenska solpanelinnehavare har visat rekord. De rapporterade detta förra veckan. Dessa avkastningar var 23 procent mer än genomsnittet, säger dem, och det är vi skyldiga det stora antalet soltimmar. Om denna trend fortsätter blir det ett rekordår inom detta område och avkastningen kan vara bättre än 2017, året är nu högst upp på rankningen.
Intäkterna delade
Vi lärde oss att solen sken 1376 timmar under första halvåret. Det genomsnittliga antalet soltimmar för denna period i Sverige är 1091. Endast juli var genomsnittet med 208 soltimmar och maj var bäst. Under den månaden sken solen på solpanelerna i vårt land i 327 timmar. April fick andra plats och juni tredje. Dessa siffror över genomsnittet har gett solpanelägare en effektivitet på 23 procent högre än genomsnittet.
Konsekvensen av Coronakrisen
Koronakrisen nämns som en av orsakerna till extraintäkterna. Detta beror på att antalet flygningar har minskat avsevärt. Det fanns knappt något flygande, vilket resulterade i en klar himmel och därmed mer avkastning. Naturligtvis är det också sant att vädret var bättre under dessa månader. Kombinationen av dessa två faktorer gör det möjligt för solpanelägare att gnugga sina händer. Det verkar vara ett toppår och den uppåtgående trenden för de intäkter som mäts varje år fortsätter.
Mer avkastning genom bättre tekniker
De goda nyheterna när det gäller solpaneler är att oavsett väder visar avkastningen en uppåtgående trend. Denna uppåtgående trend beror inte bara på väderförhållandena utan också på att solpanelerna som säljs idag är av exceptionell kvalitet. Utvecklingen inom generering av förnybar energi står aldrig stilla, vilket innebär att paneler släpps regelbundet som fungerar ännu bättre.
En annan utveckling som har uppstått är att solpanelstillverkare också fokuserar på att skapa solpaneler som också visar god avkastning i icke soliga situationer. Som ett resultat ger solsystem nu mer avkastning när det är grumligt eller när det finns skugga på solpanelerna. De äldre systemen förlorade sedan mycket i avkastning, men med yngre system är denna nedgång mycket mindre. I genomsnitt ger detta en bättre avkastning och det har vi alla nytta av.
Solpaneler billigare än någonsin
Den uppåtgående trenden för genomsnittsavkastningen varje år åtföljs av en nedåtgående trend för solpanelskostnaderna. Intresset för solsystem har ökat så mycket att marknadspriset har sjunkit. Om du inte har investerat i solpaneler ännu är det dags att undersöka det. De sjunkande priserna och den stigande avkastningen tillsammans säkerställer att det blir ett allt smartare sätt att investera dina pengar.
Återbetalningsperioden går också ner
Om du har ett lämpligt tak är återbetalningsperioden för solpaneler i Sverige för närvarande bara 6 år. Detta beror på att solpaneler kostar mindre och ger mer. En genomsnittlig installation varar minst 20 år och de bästa panelerna som säljs nu har en garanti på inte mindre än 35 år. Intäkterna från solpaneler går sedan till ditt eget bankkonto i minst 20 år och det ger dig vinst. Det finns några extra kostnader som du bör tänka på. Om du väljer en strängomvandlare måste den bytas ut vart tionde år. Mikroomvandlare är integrerade i panelerna och har samma livslängd som själva solpanelerna. Du kan tjäna mer pengar genom att investera i solpaneler än om du lägger in pengarna på ett sparkonto.
Allt beror på ditt tak
Som nämnts ovan är det nödvändigt att du har ett tak som är lämpligt för solpaneler. Avkastningen är mycket beroende av faktorer som orientering och lutningsvinkel. Ett tak i söder är bäst och en lutningsvinkel på mellan 31 och 41 grader. Platta tak är idealiska eftersom solpanelerna placeras där på byggnadsställningar. Om du har tillräckligt med utrymme placeras solpanelerna i ett perfekt läge på det sättet. Det bästa sättet att ta reda på om ditt tak är lämpligt och vilka möjliga avkastningar det är för din situation är att få en takinspektion utförd av en specialist.
Det finns också lösningar
Inte bara solpanelerna blir bättre, kvaliteten på hur de installeras har också ökat betydligt. Inte bara används mer kvalitativa material, utan ett antal lösningar har också lagts fram som gör att du kan se ett bra utbyte även med ett tak som inte vetter mot söder. En parallell förbindelse och ett öst-väst-arrangemang är då möjliga. Dessa positiva förändringar har också bidragit till ökningen av intäkterna de senaste åren. Färre och färre tak förklaras olämpliga eftersom tekniken har utvecklats i en sådan utsträckning att en acceptabel lösning kan tillhandahållas för allt.
Kommer denna trend att fortsätta?
All denna utveckling har därför visat en kraftig ökning av avkastningen, men den viktigaste faktorn förblir alltid väderförhållandena det året. Medan 2017 var ett toppår för avkastning, där i vissa områden till och med mer än 2 kWh el genererades per WP-effekt, var dessa siffror betydligt lägre under 2019. Nu verkar 2020 passera 2017 års resultat och den uppåtgående trenden fortsätter ändå. Du kan inte ändra väderförhållandena, men panelerna och tekniken förbättras ständigt. Att investera i solpaneler är därför ett lönsamt och realistiskt alternativ för fler och fler privatpersoner.
Kontakta oss för solceller i Malmö!