Falska fördomar om solpaneler

Att ha solpaneler installerade är ett stort beslut. Du tvivlar förmodligen fortfarande på detta, eftersom den initiala investeringen du måste göra är stor. Du får många fördelar i gengäld, eftersom du kan generera din egen energi och använda den omedelbart. Vi har listat följande fördomar så att de i alla fall inte längre kan hindra dig från att köpa solpaneler.

Solpaneler ger bara avkastning om de är orienterade i söder

Det finns några idealiska situationer för solpaneler och en av dem har att göra med orientering. Om du har ett tak som vetter exakt söderut kommer du verkligen att kunna generera de största avkastningarna. Detta betyder dock inte att tak med en annan orientering inte ger någon avkastning, tvärtom. Sydvästra eller sydöstra orienterade tak kan fortfarande generera tillräckligt med kraft för att göra solpaneler lönsamma. Endast tak i norr är verkligen olämpliga för då kan du inte få tillbaka din investering inom livslängden.

Om det inte finns sol ger solpaneler inget

Detta är också ett uttalande som inte är sant. Det finns olika typer av solpaneler för olika situationer och en panel är den mest lönsamma om den är direkt i solen, medan andra solpaneler är bättre lämpade för skuggiga tak. Om ditt tak fångar mycket skugga kan du diskutera detta med din leverantör och till exempel överväga att använda tunnfilms solpaneler. Du kommer också se en återkomst från dina solpaneler på dagar då solen är gömd bakom molnen. Det är inte så högt som när det är molnfritt, men returen är fortfarande mycket värdefull.

Solpaneler kostar mycket pengar

Den främsta anledningen till att de flesta avstår från att köpa solpaneler är ekonomisk. Att köpa solpaneler kostar verkligen en initial investering och det är i genomsnitt cirka 70 000 kronor. För närvarande är dock priserna på solpaneler lägre än de någonsin varit och efterfrågan på solpaneler ökar fortfarande. Så det är verkligen en bra tid att överväga att göra denna investering. Du har därför ett antal mycket intressanta ekonomiska verktyg till ditt förfogande som gör den initiala investeringen enklare.

• Subventioner: fråga alltid din kommun och provins om det finns subventioner som du kan använda om du har installerat solpaneler. Detta bestäms på regional nivå, så det beror helt på var du bor.
• Energibesparingslån: ett energibesparingslån är ett lån från banken som du betalar tillbaka med en särskilt låg ränta och goda villkor. Du måste sedan spendera de lånade pengarna på en energibesparingsåtgärd, som att installera solpaneler.
• Momsavdrag: du betalar 20 procent moms på inköp och installation av solpaneler. Du kan helt dra av detta från skatten, vilket innebär att du får 20 procent tillbaka av alla kostnader du ådrar dig. Sättet att göra detta är att registrera sig som företagare (trots allt är du nu energileverantör) hos skattemyndigheterna.
• Återbetalningstid och besparingar: när dina solpaneler har installerats genererar du energi och det kommer att resultera i besparingar. Med dessa besparingar kan du betala av dina solpaneler inom 10 år, vilket innebär att du får gratis energi efteråt. Solpanelernas livslängd är minst 20 år, så efter att de har betalats ut har du minst ytterligare 10 år där de ger dig ren vinst.

Det här är inte rätt tidpunkt för att köpa solpaneler

Som tidigare angivits är solpaneler för närvarande mycket överkomliga och blir bättre och mer avkastande. I Sverige är vi ledande inom produktion och utveckling av solpaneler och vi tillverkar för närvarande mycket högkvalitativa paneler till ett relativt lågt pris. Dessutom planerar regeringen att höja energipriserna ytterligare genom att höja skatterna igen. Ur ekonomisk synvinkel är detta den perfekta tiden att köpa solpaneler. Tvivlar du på att du inte är säker på att du kommer att fortsätta att bo i det här huset? Då borde du veta att solpaneler avsevärt ökar värdet på ditt hem, att de förbättrar din energimärkning och gör ditt hem mer attraktivt för köpare. Om du bestämmer dig för att sälja ditt hem kan du få tillbaka de investerade pengarna på detta sätt.

Solpaneler är fula

En annan anledning att inte välja solpaneler är att de anses fula. De är verkligen mycket framträdande på taket och stora installationer tar därför mycket utrymme. Det är dock inte längre så att solpaneler är fula. De äldre modellerna med de distinkta mörkblå ytorna och silverkanterna har länge ersatts av paneler som är mycket vänligare för ögat. Till exempel finns det röda solpaneler som matchar färgen på dina takpannor eller moderna solpaneler som är helt mattsvart. Det finns också solpaneler som är flexibla eller transparenta solpaneler som är mycket mindre synliga. Diskutera detta med din leverantör, för idag är solpaneler installerade i glas, gardiner, väggar och takpannor.

Att sälja solenergin är inte lönsamt

Att sälja solenergi till din energileverantör kallas nät. Varje år får du en översikt som anger hur mycket energi du har använt, hur mycket du har genererat och vad skillnaden är. Om du har genererat mer än du har använt har du ett överskott och att el kan säljas av energileverantören till någon annan. De erbjuder dig sedan ett system som de köper energi från dig och detta system skiljer sig mellan energileverantörerna. Du kan anta att du får det grundläggande energipriset per kWh du genererar och det är därför exklusive skatter och nätadministrationskostnader. För närvarande är priset ungefär 0,6 kronor per kWh. Det är bara logiskt att energileverantörerna erbjuder dig dessa priser, för de själva handlar bara med energi. Regeringen bestämmer hur mycket skatterna är och nätoperatören bestämmer hur mycket nätförvaltningskostnaderna är och energileverantören ser inget av detta i gengäld. Även om 0,6 kronor per kWh inte verkar vara mycket, är det bara vinst för dig efter att du har betalat av solpanelerna.

Kontakta oss för solceller i Malmö!