Skillnad på proffs och proffs

Välkommen till solpanelens djungel. Ser du inte skogen för träden i din sökning efter solpaneler? Det är mycket förståeligt eftersom du får höra alla slags saker. Det finns naturligtvis bra installatörer, men också mycket dåliga. Uttalandet billigt är dyrt gäller verkligen på en marknad som denna. Vill du veta vad du ska se upp för?

Att köpa ett ”solpanelpaket” är inte klokt

Ofta sett hos leverantörer: ”Begär X-paketet med solpaneler omedelbart.” Till exempel köper du ett paket bestående av solpaneler och en specifik växelriktare och monteringsmaterial. Låter enkelt, men var försiktig! Kombinationen av solpaneler och växelriktare beror helt på den lokala situationen. En faktisk beräkning måste göras innan ett paket alls kan erbjudas.

Billigt är dyrt, särskilt på den här marknaden

Det är inte så svårt för en leverantör att välja de billigaste produkterna för att stänga en affär snabbt: lågbudget solpaneler, en jämförbar växelriktare och en montering som placeras på taket mycket snabbt. Det ser bra ut från utsidan, men utseendet kan bedra. Basera aldrig ditt val enbart på pris! Du investerar i en produkt i cirka tjugofem år. Denna investering i kvalitet belönas verkligen på lång sikt.

Tillverkarens garanti kan vara en falsk garanti.

De flesta installatörer erbjuder två års installationsgaranti, fem års tillverkargaranti på växelriktaren och tio år på solpaneler. Men tänk om du köpte ett kinesiskt varumärke? De flesta kinesiska tillverkare har ingen plats i Europa. Du kan sedan gissa vad tillverkarens garanti är värd. Då bör du kontakta det kinesiska företaget om din installatör inte är välvillig. Detta är en viktig fråga, speciellt för växelriktare som är mest utsatta. Det kommer alltid att vara svårt att bedöma de olika märkena. På senare tid har många europeiska företag också gått i anspråk. Då är det viktigt att du har en pålitlig installatör.

Nätplan försvinner förmodligen

För närvarande får du tillbaka samma belopp som du betalade för inköp av el. Enligt proffsen kommer detta att vara fallet fram till 2021. I juni 2015 uppgavs det att kompensationssystemet kommer att tas bort. Kom ihåg det.

Behåll din gamla effektmätare

Många installatörer berättar historien att när du installerar solpaneler är det bäst att byta ut din analoga mätare med smarta mätare, för då ser du exakt inmatningen. Men den smarta mätaren kommer förmodligen att kosta dig pengar efter 2021, så gör det inte, se om du inte kan behålla den gamla mätaren först.

Solpaneler är inte självrengörande

Många leverantörer säger att solpaneler är självrengörande. De gör det så att du inte börjar tänka på underhållskostnader. Som ett resultat måste du hantera en längre återbetalningsperiod och du kanske kan avbryta hela köpet. Om du inte rengör solpanelerna ordentligt kommer du att tappa tre procents omsättning efter bara ett år. Det är kanske inte så mycket, men när smuts ackumuleras förlorar du mer och mer av din inkomst.

Jordning av solpaneler är absolut nödvändig

Det är inte obligatoriskt att jorda dina solpaneler. Å andra sidan är det obligatoriskt att slipa metallstrukturer. Inte alla installatörer följer detta. Rådgör med installatören om hur man ska jorda panelerna. Du kan lära dig mycket av detta.

Var försiktig med att betala i förskott

Trots den ökande efterfrågan på solpaneler råder hård konkurrens. Detta har lämnat mycket liten marginal. Tyvärr har detta resulterat i att ännu fler leverantörer går ur drift jämfört med förra året. Var försiktig med handpenning när du köper solpaneler.

Ibland är det inte klokt att installera solpaneler

Solpaneler är fantastiska. Men du borde inte behöva ta dem till varje pris och i alla situationer. Observera följande punkter:

• Ta bara solpaneler på tak med öster och väster mot söder. Indikation: solpaneler i väst har cirka sexton procent lägre avkastning än solpaneler i söder.
• Ta bara solpaneler om det är begränsad skugga. Skugga är dåligt för din avkastning och kan göra det oklokt att investera kraftigt i paneler.

Visa kundrecensioner

Om en leverantör inte kan ge kundrecensioner är du förmodligen inte med rätt part. Numera finns det tillräckligt många leverantörer med mycket erfarenhet och ett bra team. Kontrollera webbplatsen för din leverantör och titta runt på internet och läs andras recensioner. Om du inte hittar mycket, tänk två gånger. En pålitlig leverantör ska få många bra recensioner från nöjda kunder.

Har du redan solpaneler? På så sätt får du ännu mer ut av det!

Om du redan har solpaneler kommer du att dra nytta av lägre energikostnader. Visste du att du kan tjäna ännu mer genom att kräva din moms? Om du är nyfiken på prestanda för dina paneler kan du utföra en prestandakontroll. Om du vill att solpanelerna ska fungera effektivt måste du underhålla dem ordentligt. Då förblir din avkastning optimal.

Har du inte solpaneler än?

Du kan enkelt beräkna hur mycket du kan spara. Du väljer inte bara en miljövänlig lösning utan sparar också dina energikostnader.

Nyfiken på solpanelernas prestanda i din situation? Då får du kostnadsfri, personlig förpliktelse och priserna på olika solpaneler.

Kontakta oss för solpaneler i Malmö!