Temperaturkoefficienten: varför blir den allt viktigare?

Det är inte svårt att se ut och se att vädret förändras. Somrarna blir varmare och varmare. Detta påverkar naturligtvis solpanelernas prestanda. Den största paradoxen för solpaneler är att de visar mindre effektivitet när de blir heta. I princip är Sverige därför ett utmärkt land för solpaneler att få dem installerade. Siffror visar att klimatet blir varmare och det visar. Det är därför det är viktigt att ta hänsyn till detta när du väljer dina solpaneler. Temperaturkoefficienten är då ett värde att hålla ett öga på.

Varma somrar verkar vara ett faktum

Det maritima klimatet i Sverige med kalla vintrar och svala somrar förändras. Vintrarna blir mildare och somrarna blir varmare. Under 2017 och 2018 var somrarna redan varmare än genomsnittet och nu, sommaren 2020, befinner vi oss i en hetsvåg. Det finns en god chans att detta året blir den hetaste sommaren som någonsin registrerats. Naturligtvis vet vi inte om denna trend kommer att fortsätta, men det indikerar fortfarande att temperaturkoefficienten kommer att bli allt viktigare vid köp av solpaneler. Och här kan du läsa varför.

Påverkan av temperatur på utbytet

Temperaturen har stor inverkan på solpanelernas avkastning. Och det gäller inte temperaturen ute, utan själva panelerna. Om de är i den ljusa solen hela dagen kan solpaneler nå en temperatur på upp till 65 grader Celsius. Därför placeras de också på byggnadsställningar så att vind kan komma bakom panelerna och de kyls därmed. Ju varmare panelerna blir desto längre minskar effektiviteten. Och du kan se hur mycket det är från temperaturkoefficienten.

Vad är temperaturkoefficienten?

Temperaturkoefficienten indikerar påverkan av solpanelernas temperatur på solpanelernas effektivitet. Så det är en representation av förhållandet mellan temperatur och effekt. Du hittar detta i produktspecifikationerna eller på panelens datablad. Temperaturkoefficienten, även kallad värmekoefficient, uttrycks i procent. Denna procentandel visar hur mycket effekten minskar med varje grad som panelen blir varmare än 24 grader Celsius. Detta är vid en strålning på tusen Watt per kvadratmeter solpanel.

Ett exempel

Allt detta kan förklaras bättre med ett exempel. En ganska genomsnittlig temperaturkoefficient för standard solpaneler är 0,5%, även om den är lägre med de bästa panelerna. Låt oss ta en situation där solpanelerna har utsatts för stark sol under lång tid och har nått en temperatur på 65 grader Celsius. Det är 41 grader varmare än 24 grader Celsius. För varje grad av skillnad minskar effektiviteten med 0,5%, så i denna situation minskar effekten med 41 x 0,5% = 20,5 procent. Solpaneler med en kapacitet på 340 Wp, fungerar fortfarande med en kapacitet på 285 Wp. Det är en stor skillnad och visar tydligt varför temperaturkoefficienten är ett värde att inkludera.

Betydelsen av temperaturkoefficienten

Soliga dagar är bra för solpanelernas avkastning. 2019 var ett rekordår inom det området och det ser ut som att 2020 kommer att bli ett ännu bättre år för solpanelägare. Det föränderliga klimatet har också en positiv effekt på avkastningen av solsystem i vårt land. För att dra full nytta av detta om du vill köpa solpaneler just nu, ta en panel med lägsta möjliga temperaturkoefficient. På soliga och varma dagar kommer detta att minska i utbyte mindre än andra paneler och därmed generera högre utbyten.

Solpaneler blir bättre

Solpanelstillverkare ägnar stor uppmärksamhet åt temperaturkoefficienten och producerar paneler med allt lägre värden. Mycket forskning görs om hur paneler kan bibehålla en hög effektivitet under mindre än optimala förhållanden. Det är därför det är en bra tid att investera i solpaneler. De varma somrarna i kombination med de högkvalitativa panelerna som nu släpps lovar gott för framtida avkastning.

Kontakta oss för solceller i Malmö!