Tips för energieffektiv uppvärmning

Idag ägnas mycket uppmärksamhet åt energieffektivt boende. Och detta är inte förvånande, eftersom genereringen av grå energi skadar miljön avsevärt. Mer och mer tid ägnas åt att generera grön energi och använda outtömliga energikällor som sol, vind och vatten. I Sverige uppmuntras alla att göra sitt och här är några tips som hjälper dig att värma ditt hem mer energieffektivt. Och eftersom 65 procent av energin du använder går dit kan du göra en så stor skillnad.

Sänk uppvärmningen

Det låter kanske väldigt enkelt, men om du ställer in värmen 2 eller till och med bara 1 grad lägre som standard kan du spara 1000 kronor eller mer årligen på din energiräkning. Du kanske inte drar det här tipset för att du är rädd för att bli kall, men du kommer inte lätt att märka en viss temperaturskillnad. Dessutom kan du alltid ta på dig en tjockare tröja när du är kall istället för att omedelbart skruva upp värmen. Du kommer att bli förvånad över hur snabbt du vänjer dig vid den nya inomhustemperaturen.

Isolera ditt hem

Om du har ett dåligt isolerat hem förloras det mesta av värmen genom taket och din fasad. Genom golvet försvinner 16 procent av värmen och genom fönster och dörrar och 11 procent. Du förlorar de andra 26 procenten genom ventilation, går in och ut ur ditt hus, öppna fönster och så vidare. Om du kan isolera ditt hem bättre kan du potentiellt spara 79 procent av värmen du använder för närvarande. Naturligtvis är det inte billigt att isolera hela ditt hem, så det är bättre att först ta itu med de viktigaste ytorna, som tak och fasad. Den goda nyheten är att du redan kan göra golvisolering på vinden för 200 kronor per kvadratmeter och att hålrumsisolering kan kosta 150 kronor per kvadratmeter.

En smart termostat

Med en smart termostat får du en bättre inblick i din energiförbrukning. Den här enheten håller reda på ditt uppvärmningsbeteende, skickar rapporter om detta och ger dig förslag på hur du kan justera ditt uppvärmningsbeteende. Du kan också visa den om du laddar ner en app på din telefon. Dessutom kan du styra din uppvärmning med din telefon och därmed bestämma exakt när den slås på och av, även när du inte är hemma. Det finns till och med smarta mätare som övervakar din rytm och som fungerar så energieffektivt som möjligt över tiden. Naturligtvis är det bara användbart om du lever ett regelbundet liv och alltid lämnar och kommer hem vid samma tidpunkter. Hur som helst, med en smart termostat kan du dra av en hel del från din energiräkning genom att vara smartare med din energiförbrukning.

Installera solpaneler

Med solpaneler kan du generera din egen energi från en outtömlig energikälla, solen. Det finns inte mycket mer energieffektivt än så. Även med en mindre installation kan du redan byta ut en del av din energiförbrukning och därmed spara pengar. Den goda nyheten är att du kan återkräva all moms genom skattemyndigheterna för inköp av solpaneler. Det betyder en rabatt på 20 procent. Med denna rabatt så blir de flesta solpanelinstallationer inom 8 år något man tjänat mer pengar på en vad man lagt ut på det. Solpaneler har en livslängd på 20 till 35 år, vilket innebär att du kommer att göra ren vinst i minst ytterligare 10 år. Vad du måste ta hänsyn till är att solpanelernas effektivitet minskar när de åldras och att inte alla tak är lämpliga för detta.

Kontakta oss för solceller i Malmö!

Ta en kortare dusch

Om du gillar att ta en lång dusch är du förmodligen inte ensam. Nackdelen med en så lång dusch är dock att du använder mycket energi för detta och att allt vatten som kommer ut ur duschhuvudet måste värmas upp. Försök därför att justera dina duschvanor och inte stå under rinnande vatten i mer än 6 minuter. Stäng av vattnet när du tvättar dig själv eller när du är borta från duschen. Att duscha som par eller med dina barn är därför också särskilt energieffektivt. Investera i en dusch med värmeåtervinning (vikt) och värmen från avloppsvattnet används för att förvärma det nya vattnet. Detta sparar mycket energiförbrukning.

En ny panna

Det finns planer på att helt ta ut gaspannor från marknaden inom kort tid. Det tar därför inte mycket lång tid eller så kan du inte längre köpa en ny högeffektiv panna. Lyckligtvis erbjuds ett antal subventionerade alternativ som du kan värma ditt hem med. Dessutom kan du nu fortfarande köpa en HR-panna och detta kommer redan att göra stor skillnad. Möjliga gasfria alternativ är en (hybrid) värmepump, en solpanna, en pelletsspis eller en biomassapanna. Med dessa apparater är du berättigad till bidraget för investeringar i hållbar energi och du är verkligen beredd på framtiden.

Golvvärme

Golvvärme är för närvarande ett mycket hett ämne i Sverige. Detta beror på att du kan värma ditt hem mer energieffektivt med golvvärme. För det första värms en större yta upp och värmen kommer från hela golvet istället för små radiatorer. Detta gör att temperaturen på vattnet som rinner genom rören sjunker, vilket resulterar i besparingar. Golvvärme har många andra fördelar, till exempel att värmen fördelas jämnare och att du kan ta bort dina ’fula’ radiatorer från dina rum. Om du väljer golvvärme i kombination med en värmepump kan du värma ditt hem utan gas och med betydligt mindre elförbrukning. Perfekt om du vill leva mer energieffektivt.